21 Aralık 2014 Pazar

Böbrek Taşı

 Böbrek Taşı
İdrarın içeriğinde bulunan kalsiyum ve fosfat gibi çeşitli mineraller bir araya gelerek, böbrek boşlukları içinde taş oluşumuna neden olur. Normalde idrar içinde bulunan bazı maddeler, bu minerallerin bir araya gelmesini engeller. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı, idrardaki bu maddelerin miktarı azalırsa, kristaller bir araya toplanıp taşı oluşturur. Genellikle kum dediğimiz küçük böbrek taşları hiç bir belirti vermeden idrar ile atılabilir. Ancak bunlar belli bir büyüklüğe geldiğinde, idrar kanalından geçemeyeceği için kendiliğinden dışarıya atılamaz. Eğer taş idrar kanalında tıkanıklığa yol açarsa çok şiddetli böbrek ağrıları (renal kolik) olur, tedavi edilmezse böbrekte şişme (hidronefroz) ve daha sonra böbrek yetmezliği gelişebilir.

Böbrek taşının başlıca belirtileri; sırtta ya da yanlarda (böğür) şiddetli ağrı, kanlı idrar, ateş, bulantı, kusma, bulanık idrar ve idrar yaparken yanmadır.


Küçük böbrek taşları (4mm den küçük) kendiliğinden düşebilir, düşmesini kolaylaştırmak için, bol sıvı almak, hareket etmek (koşmak, zıplamak), bazı ilaçlar almak gibi tedaviler uygulanabilir. Böbrek taşları 2 cm’ nin altındaysa veya idrar kanalında tıkanıklığa neden olamayan bazı taşlarda ESWL (vücut dışından ultrason dalgaları ile taşın kırılması) işlemi uygulanabilir. Yine bu taşlar için bir başka seçenek kapalı olarak penis ucundan ve idrar kanallarından girilip, lazer ya da başka bir enerji kaynağı ile taşın kırılması (endoskopik taş tedavisi) işlemidir. Yine RIRS denilen bir yöntem de, taş tedavisinde oldukça etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yöntemde böbrek içindeki taşlar özel bir alet eşliğinde lazer ile kırılmaktadır. Böbrekteki özellikle 2 cm den büyük taşlarda perkütan nefrolititomi (PCNL) kullanılan bir başka yöntemdir. Sırttan küçük bir delik ile girilerek taşlar kırılır ve temizlenir. Böbrek taşları ile özellikle endoüroloji konusunda uzman olan üroloji doktorları ilgilenir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder