21 Aralık 2014 Pazar

Böbrek Yetmezliği

 Böbrek Yetmezliği
Böbrek yetmezliği, böbreklerin çeşitli nedenlerden dolayı görevini yerine getirememesi ve kandaki atık maddeleri temizleyememesi durumdur.

Sağlıklı bir böbrek, kanı süzüp idrar oluştururken üre ve amonyum gibi vücutta metabolizma olayları sırasında açığa çıkan zararlı ve atık maddelerin atılmasını, su, şeker (glikoz) ve aminoasitlerin tutulmasını sağlar. Elektrolit dengesi ile kan basıncı düzenler. Kanın böbreklerden süzülmesi (filtrasyon) belli bir seviyenin altında olursa, böbrek yetmezliği olarak kabul edilir.

Böbrek fonksiyonlarının aniden bozulması (akut böbrek yetmezliği ) ve daha uzun bir zaman diliminde gelişen böbrek yetmezliği (kronik böbrek yetmezliği) olmak üzere iki tip böbrek yetmezliği vardır. Böbrek yetmezliğinin birçok nedeni vardır. Bunlar arasında; otoimmün böbrek hastalıkları, kan basıncının çok düşmesine bağlı olarak böbreğin kanlanmasının bozulması (yanık, şok, travma veya cerrahi), pıhtılaşma bozuklukları, diyabet, glomerülonefrit ve idrar yolu tıkanıklıkları (böbrek taşları, mesane veya üreter taşları) mevcuttur.

Böbrek yetmezliğinin tipine ve altta yatan nedene göre tedavi değişir. Böbrek yetmezlinde öncelikle böbreğin yaptığı işi yapmak için renal replasman tedavisi (ilaçlar ve/veya diyaliz)uygulanır. Akut böbrek yetmezliği durumlarında bu tedavi ile böbreğin fonksiyonlarının geri dönebilir, ancak kronik böbrek yetmezliğinde genelde böbrek replasman tedavisi, uygun bir donör (böbrek vericisi)  bulunana kadar sürdürülür. Daha sonra böbrek nakli uygulanır.

Böbrek yetmezliği ile nefroloji bölümü ilgilenir. Böbrek nakli işlemi ise, organ nakli cerrahisi ile ilgilenen genel cerrahi ya da böbrek nakli konusunda deneyimli üroloji uzmanlarınca gerçekleştirilir.

http://www.birdoktorbul.com/hastalik/534/bobrek-yetmezligi makalesinden detaylı bilgi alabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder