21 Aralık 2014 Pazar

Böbrek Kanseri

 Böbrek Kanseri
Böbrek kanseri, böbrek hücrelerinden köken alan bir kanserdir. Yetişkinlerde böbrek hücreli kanser, böbrek kanserinin en sık görülen türüdür  ve böbrek kanalcıklarından gelişmektedir. Böbrek tümörlerinde, eğer tümör vücudun başka bir yerine sıçramadıysa (metastaz) öncelikli tedavi böbreğin çıkarılmasıdır. Bu işleme nefrektomi adı verilir. Böbrek tümörleri genellikle radyoterapiye (ışın tedavisi) ve kemoterapiye (ilaç tedavisi) dirençlidir. Böbrek tümörü gelişimini artıran durumlar; aile bireylerinde böbrek kanseri öyküsü, yüksek kan basıncı, sigara, obezite (şişmanlık), erkek cinsiyet ve diyalize girmektir. Çocuk yaş gurubunda en sık görülen böbrek tümörü ise Wilm’s tümörüdür.

Böbrek tümörü erken evrede herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Tümörün büyümesiyle birlikte böğür ağrısı (yan ağrı), karın ağrısı, sırt ağrısı, kanlı idrar, nedeni belli olmayan kilo kaybı ve karında şişlik (büyüme) gibi belirtiler görülebilir.


Böbrek tümörü ile özellikle üroonkoloji konusunda uzman olan üroloji, çocuk ürolojisi ve tıbbi onkoloji doktorları ilgilenmektedir.

http://www.birdoktorbul.com/hastalik/529/bobrek-kanseri-tumoru konuyla ilgili detaylı bilgi ve belirtileri bulabileceğiniz sayfamızdan, aynı zamanda doktorlarımıza da soru sorabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder