21 Aralık 2014 Pazar

Böbrek Nakli

 Böbrek Nakli
Böbrek nakli, böbrek transplantasyonu olarak da bilinir. Çeşitli nedenlerden dolayı böbreğin görevini yapamayacak hale gelmesine son dönem böbrek yetmezliği veya diğer bir deyişle beşinci evre kronik böbrek hastalığı denir.

Böbrek nakli, son dönem böbrek yetmezliği gelişen kişilere uygulanmaktadır. Böbrek nakli işlemi, hemodiyaliz, periton diyalizi ya da hemofiltrasyon gibi bazı diyaliz tedavileri kullanıldıktan sonra da yapılabilir.

Böbreğini veren kişiye donör (verici), böbreğin nakledileceği kişiye de alıcı denilmektedir. Nakledilecek olan böbreğin, alıcının bağışıklık sistemi tarafından reddedilmemesi, yani onun vücuduna uygun olması lazımdır. Nakledilecek olan böbrek genellikle aile üyelerinden ya da kadavradan (sağlığında böbreğini bağışlamış ve ölmüş olan bir kişiden) bulunur. Genellikle vericinin sol böbreği alınır ve alıcının sağ kasık bölgesine takılır. Böbrek nakli işlemi, bu konuda uzmanlaşmış üroloji ya da genel cerrahi doktorları tarafından gerçekleştirilir. 

http://www.birdoktorbul.com/tibbi-islem/345/bobrek-nakli konuyla ilgili makalemizi okuyabilirsiniz. Detaylı bilgi içinde doktorlarımıza soru sorabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder