25 Aralık 2014 Perşembe

İdrar Yolu Enfeksiyonu

 İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonları,  üst ve alt idrar yolu enfeksiyoları olarak iki gruba ayrılır. Üst idrar yollarından kasıt, böbrek iltihabı (piyelonefrit) ve üreter iltihabıdır. Üst idrar yolları iltihabı genellikle ateşli olur. Alt idrar yollarından kasıt ise, sisiti (idrar kesesinin iltihabı) ve üretrittir (dış idrar kanalının iltihabı). Mesane iltihabı (sistit), en sık görülen idrar yolu enfeksiyonudur. Böbrek enfeksiyonlarında (pyelonefrit), yüksek ateş, kusma ve şiddetli yan ağrısı görülür. Kadınlarda, dış idrar kanalı (üretra) daha kısa olduğundan, idrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha sık görülür. Çoğu idrar yolu enfeksiyonu genellikle bakteriler tarafından meydana getirilir. İdrar sondası takılması enfeksiyon riskini arttırır. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde (diyabeti olanlar, kemoterapi alan hastalar, HİV (AİDS) hastaları, yaşlılar) oluşan idrar yolu enfeksiyonlarında acil tedavi gerekmektedir, yoksa yaşamı tehdit eden enfeksiyon (ürosepsis) gelişimi riski artmaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında bulanık idrar, kanlı idrar, kötü kokulu idrar, keskin idrar kokusu, sık idrar çıkma, acil idrar yapma isteği, idrar yaparken yanma (sızılama, ağrı), göbek altındaki kısmında ağırlık (basınç) hissi, böğür ağrısı (yan ağrı), ateş, iştahsızlık, bulantı, kusma ve bilinç bulanıklığı bulunur.


İdrar yolu enfeksiyonunun tanı ve tedavisi ile üroloji, çocuk ürolojisi, çocuk cerrahisi, nefroloji, iç hastalıkları (dahiliye), kadın hastalıkları ve doğum (kadın doğum), çocuk sağlığı ve hastalıkları (pediatri) ve aile hekimliği ilgilenir.

İdrara yolu enfeksiyonu link adresinden bölümle ilgili doktorlara soru sorabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder