19 Aralık 2014 Cuma

Aile Hekimliği

 Aile Hekimliği
Bir kişinin hastalandığında ya da bir sağlık sorunu ile karşılaştığı zaman, ilk baş vuracağı yer kayıtlı bulunduğu aile hekimliğidir. Kişilerin aile hekimleri, kolaylıkla ulaşaşılabilmesi açısından, kişilerin ikametgah adreslerine göre belirlenir. Aile hekimliğinde aile hekimliği uzmanı ya da Sağlık Bakanlığı’nın öngördüğü eğitimleri alan uzman doktor veya pratisyen hekimler çalışır.

Kişilerin aile hekimlerinin belirlenmesi, aile hekimliği uygulamasına geçilirken il sağlık müdürlükleri tarafından, ikamet ettikleri adrese göre tespit edilmiştir. Herhangi bir aile hekimine kayıtlı olmayan kişi, adresine en yakın aile sağlığı merkezi,  toplum sağlığı merkezi ya da il sağlık müdürlüğüne müracaat ederek, bir aile hekimine kaydını yaptırabilir. İkâmet ettiği adresten ayrılan  bir kişi isterse aile hekimini değiştirebilir.

Bir kişi eğer isterse aile hekimini değiştirilebilir. Bu değişiklik için, ya doğrudan tercih ettiği aile hekimine başvurmalı ya da toplum sağlığı merkezine müracaat ederek bu talebini belirtmelidir. Ancak bir kişi, kendi isteğiyle seçtiği bir aile hekimini 3 aydan daha önce değiştiremez.


Kişinin, kendisinin aile hekiminin kim olduğunu öğrenmesi için, T.C. kimlik numarası ile en yakın aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi ya da il sağlık müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Ayrıca kişiler, Sağlık Bakanlığı’nın www.ailehekimligi.gov.tr internet adresinden de aile hekimlerini öğrenebilirler.

http://www.birdoktorbul.com/bolum/4/aile-hekimligi adresimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder