19 Aralık 2014 Cuma

Alerji Testi

 Alerji Testi
Alerji günümüzde oldukça sık karşılaşılanbir problemidir. Alerjik reaksiyonun ciddi bir şekli olan anafilaksi, hayatı tehdit eden bir durumdur. Bu yüzden doğru tedaviyi uygulayabilmek için, alerjiye neden olan maddeyi (alerjen) bulmak çok önemlidir. Alerji testi, kişide alerjiye neden olan maddeyi yapılan bir testtir.
Alerji, normalde vücut için zararsız olan bir maddeye ya da maddelere (alerjen) karşı, vücudun verdiği aşırı tepki (reaksiyon) olarak tanımlanır. Alerjik reaksiyonlar, bu maddenin hava yoluyla solunması, gıda olarak tüketilmesi, cilde temas etmesi ya da kişinin bir canlı (arı, böcek) tarafından sokulması veya ısırlması sonucu meydana gelebilir. En sık görülen alerjik hastalıklar, alerjik rinit (saman nezlesi) ve süt alerjisi (laktoz intoleransı), yumurta alerjisi ve buğday alerjisi (guluten enteropatisi)  gibi gıda alerjilerini içermektedir. Yine  bir başka gıda alerjisi olan fıstık alerjisi, kişide anafilaktik şoka neden olabilir. Bazı astım hastalıkları da alerji nedeniyle meydana gelebilir.

Kişide alerjik tepkimelere neden olan madde veya maddeleri bulmak için bir takım alerji testleri uygulanır. 

Yapılabilecek bazı alerji testleri;

Deri testi: Alerji meydana getiren maddeyi bulmak için ilk uygulanan testtir. Bu test sırasında alerjiye neden olduğu düşünülen maddeden bir miktar deriye enjekte edilir ve meydana getirdiği tepkime ölçülür.

Kan testi: Kan testinde amaç , bağışıklık sisteminin  alerjik olduğu düşünülen maddeye karşı üretmiş olduğu IgE antikoru seviyesine bakmaktır.

Yama testi: Deride egzama veya dermat gibi alerjik reaksiyonlara neden olan sebep olan maddeyi bulmak için uygulanan bir testtir.  Alerji yaptığından şüphelenilen maddenin bir miktarı alınarak bir metal diske konur ve bu metal disk bir bant ile deriye yapıştırılır. 48 saat sonra vücudun bu maddeye herhangi bir tepkime gösterip göstermediğine bakılır.


Alerji testi, immünoloji ve alerji doktorları tarafından ya da alerjik deri hastalıkları konusunda uzman dermatoloji doktorları tarafından yapılmaktadır. Alerji yapan madde ya da maddler saptandığında, alerji aşılları  (immünoterapi) gibi tedaviler uygulanır. 

http://www.birdoktorbul.com/tibbi-islem/8/alerji-testi detaylı bilgi için makaleyi okuyunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder