19 Aralık 2014 Cuma

Anesteziyoloji ve Reanimasyon

 Anesteziyoloji ve Reanimasyon
Anestezi ya da narkoz, anesteziyoloji uzmanı (anestezist)  tarafından uygulanan bir işlemdir. Bu işlemin amacı; ameliyat öncesi ve sonrası dönemde hastanın ağrı duymamasını ve yapılan işleme dayanabilmesini, ameliyattan sonraki dönemde bu süreci hatırlamamasını ve konforunu sağlamaktır.

Anestezi ile hastada ya da bir bölgede hissizlik yani duyusuzluk hali sağlanır. Bu yüzden hasta ameliyatta ağrı duymaz ve daha sonra da bu işlemi hatırlamaz.

Genel (hastanın bilincinin tam kapalı yani şuursuz olması hali), bölgesel (hastada bilinç kaybı oluşturmadan, vücudun sadece bir bölgesinin hissizleştirilmesi) ve lokal (küçük cerrahi girişimlerde sadece işlemin yapıldığı bölgenin uyuşturulması) olmak üzere üç türlü anestezi şekli vardır.

Bölgesel anestezi; genellikle kol, bacak ve göbek altındaki ameliyatlarda tercih edilir ve bunların içinde en popüler olanı, hem ameliyat hem de ‘ağrısız doğum’ amacı ile kullanılan bir bölgesel anestezi yöntemi olan ‘epidural anestezi’dir.  Bölgesel anestezinin ayrıca spinal anestezi, kaudal anestezi ve sinir blokları gibi çeşitleri de vardır.


Anestezi konusunda uzmanlaşmış doktorlara anestezist ya da anestezi uzmanı denir. Anestezi uzmanı  ameliyattan önce; hastanın sağlık durumunuzu inceler ve muayene eder. Yapılmasını istediği tetkik, tedavi ve gerekli gördüğü konsültasyonları önerir. Anestezi öncesi gereken ilaçları yaptırır ve ameliyattan önce kesilmesi gereken ilaçlar konusunda hastayı bilgilendirir. Muayenesi sonucunda hastanın ve hastalığın durumuna göre en uygun anestezi yöntemini belirler.  Ameliyat sırasında; hastanın ağrı duymaması için gerekli olan ilaçları uygular ve kalp ve akciğerlerin düzenli çalışmasını kontrol eder. Ameliyattan sonra;  hastanın ayılmasını (uyanma) ve ameliyat sonrası ortaya çıkan ağrıları giderilmesini sağlar.

http://www.birdoktorbul.com/bolum/6/anesteziyoloji-ve-reanimasyon adresinden konuyla ilgili ayrıntılı bilgi okuyabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder