11 Ocak 2015 Pazar

Mesane (İdar Kesesi) Kanseri

 Mesane Kanseri
Mesane kanseri, mesanenin içini döşeyen mukozadaki (mesane epiteli) hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması neticesinde oluşur.
Mesane kanseri; sadece mesaneiçini döşeyen mukozada sınırlı kalır ve mesane kasını tutmazsa buna ‘yüzeyel (derin olmayan, kası tutmayan)’ mesane kanseri, mukozayı aşıp da mesane duvarını oluşturan kasa da yayılmış ise buna ‘derin (kası tutan)’ mesaane tümörü denir. Yüzeyel mesane kanseri daha yaygın ve hastalığın daha hafif olan şeklidir. Bu hastalara genellikle penis ucundan özel bir alet ile girilerek ve kapalı olarak gerçekleştirilen  TUR (mesane tümörünün transüretral yolla rezeksiyonu) denilen bir ameliyat yöntemi uygulanır. Bu işlem sırasında ve patoloji sonucuna göre daha sonra belirli aralıklarla ve belli bir süre mesane içine bir takım ilaçlar (verem mikrobu, BCG, kemoterapi ilaçları) verilir.  Kası tutan mesane tümörlerinde ise hastanın mesanesi tamamen alınır (sistektomi) ve daha sonra bağırsaklardan yeni bir mesane yada idrar kanalı yapılır. Bu tedavilere ışın tedavisi (radyoterapi) veya kemoterapi de eklenebilir.

Mesane kanseri, ürolojinin bir alt birimi olan üroonkoloji  doktorları tarafından tedavi edilir. Üroonkolji uzmanı gerek duyduğunda hastasını radyosyon onkolojisi ya da medikal (tıbbi) onkoloji uzmanına yönlendirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder