29 Ocak 2015 Perşembe

Nedeni Bilinmeyen Ateş

 Ateş
Vücut sıcaklığının normal sınırlar üzerine çıkması durumuna ateş denir. Normal şartlarda vücut sıcaklığı 36.5°C-37 °C arasındadır. Vücut sıcaklığının 38 °C ve daha yüksek ölçülmesi ateş olarak kabul edilir.  Vücut sıcaklığı ölçümü çeşitli vücut bölgelerinden yapılabilir. Vücut sıcaklığını en doğru biçimde gösteren ölçüm, rektal (makat) yolla yapılan ölçümdür.  Ağız yoluyla ölçülen sıcaklık makat yoluyla ölçülen sıcaklıktan 0.5 °C daha düşüktür. En yüksek sıcaklık makattan yapılan ölçümde, en düşük sıcaklık ise koltuk altı yoluyla yapılan ölçümde elde edilir. Pratikte sıcaklık ölçümü için en sık kullanılan bölge koltuk altıdır.

Ateşin çeşitli nedenleri vardır. Enfeksiyon bunlardan sadece biridir. Yani her ateş enfeksiyondan kaynaklanıyor anlamına gelmez. Nedeni bilinmeyen ateş, en az 3 hafta devam eden, yapılan birkaç ölçümde 38,3°C’nin üzerinde saptanan ve hastaneye yatırılarak yapılan incelemelerde 1 hafta içinde veya ayaktan yapılan 3 poliklinik muayenesinde nedeni belli olmayan ateştir. Nedeni bilinmeyen ateşi olan çoğu kişi, sonunda enfeksiyon, kanser ya da otoimmün bir hastalık (bağışıklık sistemi bozukluğu) tanısı alır.


Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, iç hastalıkları (dahiliye), çocuk enfeksiyon hastalıkları ve çocuk sağlığı ve hastalıkları (pediatri) bölüm doktorları ve ateşli hastalıklar ile ilgilenmektedir.

Nedeni bilinmeyen ateş ile ilgili ayrıntılı makaleler için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder