25 Ocak 2015 Pazar

Prostat Hakkında

 Prostat
Prostat erkeklerde bulunan bir organdır. Mesanenin (idrar torbası) hemen altında bulunur ve yaklaşık kestane büyüklüğündedir. Kendisi küçük olan bu organın yarattığı sıkıntılar büyüktür. Prostatın prostat büyümesi (BPH, iyi huylu büyüme), prostat kanseri ve prostat iltihabı (prostatit) olmak üzere başlıca üç grup hastalığı vardır.

Üretra denilen dış idrar kanalı mesaneden çıktıktan sonra prostatın içinden geçer. İdrar kanalının hemen etrafındaki hücreler, belli bir yaştan sonra büyümeye ve giderek idrar borusunu sıkıştırmaya başlar. Bu duruma iyi huylu prostat büyümesi (BPH) denir. BPH toplumda, belli bir yaşın üstündeki erkeklerde oldukça yaygındır.
Prostat büyümesinin başlıca belirtileri; gece işemek için sık sık uyanma, idrar yapmada zorluk (idrar tutukluğu), idrar yaparken ıkınma ihtiyacı, idrarın başlamasında gecikme, idrar bitimine doğru damlamalar, kesik kesik, çatallı işeme, idrar tazyikinde azalma, idrarda incelme, idrar yaptıktan sonra sanki içeride idrar varmış hissi, ağrılı idrar yapma, sık sık idrar yolu iltihabı geçirme, kanlı meni ve boşalırken ağrıdır. Bunların hepsi bir kişide gözükmeyebilir.
Prostat büyümesinin tedavisi hastalığın şiddetine ve prostatın büyüklüğüne göre değişir. Hafif derecede yakınmaları olan hastalarda bir süre ilaç tedavisi denenebilir. Daha cidddi şikayetleri olanlarda kapalı prostat ameliyatı (TURP veya prostatın transüretral rezeksiyonu, GreenLight veya yeşil ışık lazer tedavisi) veya açık prostat ameliyatı uygulanabilir.
 Prostat
Prostatit, prostat bezinin iltihabı  (inflamasyon, yangı) anlamına gelir. Bu iltihap ya enfeksiyona ya da irritasyona neden olan başka bir nedene bağlı olabilir. Prostatit akut prostattit (belirtiler hızla ortaya çıkar) ya da kronik prostatit (belirtiler daha müphem) şeklinde olabilir.
Prostatitin tipik belirtileri; ateş (akut prostatitte görülür), üşüme ve titreme, grip benzeri bir durum, sırtın alt bölgesinde ağrı, testislerde ve makat bölgesinde ağrı, idrar yaparken yanma ve sızılama, idrar yapmada güçlük ve idrar akımında azalma, idrar yaptıktan sonra idrar kesesinin tam boşalmadığı hissi, sık sık ve acilen idrar yapma ihtiyacı, dışkılama sırasında ağrı, kanlı idrar ve boşalırken ağrıdır.

Prostat kanseri genelde yavaş ilerleyen ve sıklıkla 60 yaş üstü erkeklerde gözlenen bir kanserdir.  45 yaş altındaki erkeklerde çok nadir de olsa görülebilir.
Erken evrede prostat kanseri hiç bir belirti vermez. Belli bir yaştan sonra (50 yaş) rutin yapılan sağlık kontrollerinde prostat spesifik antijen (PSA)  testinin yüksek olması ya da parmakla yapılan prostat muayenesinde şüphelenilir. Böyle bir şüphe olduğunda, daha sonra yapılacak işlem prostat biyopsisidir. Kesin tanı biyopsi ile konur.

Prostat hakkında doktorlardan bilgi almak için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder