29 Ocak 2015 Perşembe

Abdominal Aort Anevrizması (Karın Anadamarında Balonlaşma)

 Karın Anadamarında Balonlaşma
Anevrizma, kan damarınında meydana gelen anormal bir genişleme (balonlaşma) durumudur. Anevrizmalar hem arterlerde (atardamar) hem de venlerde (toplardamar) meydana gelebilir, ancak arterlerde daha çok görülür. Anevrizma nedenleri arasında, damar duvarındaki yaralanma, damar hastalıkları ya da doğuştan olan bazı damar bozuklukları bulunmaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı damar duvarında meydana gelen zayıflık, damar duvarının buradan dışa doğru balonlaşmasına neden olur. Damar duvarında oluşan anevrizma, damar içindeki yüksek kan basıncının etkisiyle giderek büyümeye başlar ve sonunda patlayarak damar duvarı yırtılabilir.
Anevrizmanın başlıca tipleri arasında; kalpten çıkan ana arter olan aortada meydana gelen aort anevrizması, beyin damarlarında oluşan beyin anevrizması,  kol, bacak, kasık ve boyun damarlarında  oluşan periferik arter anevrizması bulunmaktadır.
Anevrizma, çevresindeki organ ya da dokulara bası yapacak kadar şişip büyümedikce ya da patlayıp yırtılmadığı sürece, genelde herhangi bir belirti vermez. Belirtiler anevrizmanın büyüklüğüne ve  bulunduğu yere göre değişir.
Abdominal aort anevrizması (karın anadamarı anevrizması); karında zonklama (atma) hissi, karın ağrısı, karnın bir bölgesinde hissedilen derin ağrı ve bel ağrısı gibi belirtilere neden olabilir. Eğer anevrizma patlayıp yırtılırsa, ani ve çok ciddi bir karın ağrısı, bulantı, terleme, sıcak ve yapışkan bir cilt ve hızlı kalp atımı (çarpıntı) meydana gelir. Karın aort anevrizmasının patlaması sonucu oluşan bu iç kanama, hastanın şoka girmesine ve ölümüne neden olabilir.
Anevrizmaların tanısında kullanılan tetkikler arasında; ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntülemesi (MRG) ve anjiyografi bulunmaktadır. Anevrizmanın tedavisi; anevrizmanın büyüklüğüne ve bulunduğu yere bağlıdır. Genellikle anevrizmalar ameliyat ile tedavi edilir.

Abdominal aort anevrizması (karın aort anevrizması) ameliyatı, anevrizma cerrahisi konusunda deneyimli olan kalp ve damar cerrahisi uzmanlarınca yapılmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder