13 Ocak 2015 Salı

Prostat Ameliyatı

 Prostat Ameliyatı
Prostat büyümesi nedeniyle uygulanan prostat ameliyatı açık ya da kapalı olarak yapılmaktadır. Açık ameliyat artık, prostat büyümesi ile birlikte mesanede çok büyük taş ya da mesane divertikülü (balonlaşma) gibi durumlar olduğunda uygulanır. Bunun dışındaki ameliyatlar kapalı (endoskopik) yöntemlerle uygulanır. Ameliyat sırasında enerji olarak ya normal elektrik enerjisi ya da lazer enerjisi kullanılır.


Transüretral prostat rezeksiyonu (TURP), prostat büyümesinin (benign prostat hiperplazisi, BPH) cerrahi tedavisinde kullanılan bir işlemdir. Halk arasında kapalı prostat ameliyatı olarak da bilinir. Transüretral prostat rezeksiyonunda, hasta spinal (yarım narkoz) veya genel anestezi (hastanın tamamen uyutulması) altında iken penis ucundan girilerek, idrar kanalını tıkayan prostat dokusu traşlanarak küçük parçalar şeklinde kesilir ve bu parçalar dışarıya alınır. Bu işlemde prostat dokusunun sadece büyüyen kısmı (adenom), yani idrar kanalını tıkayan kısmı (içi) alınır, asıl prostat dokusu (prostatın kabuğu) kalır. Bu yöntem, prostat büyümesinin cerrahi tedavisinde  ‘altın standart’ olarak kabul edilir. Transüretral prostat rezeksiyonu bazen prostat kanserinde, hastalığa bağlı gelişen bazı şikayetleri gidermek içinde de kullanılır.
Bu işlemde normal elektrik enerjisi (monopolar, elektrokoter) kullanılır. Bazen farklı bir enerji türü (bipolar) kullanılır, bu durumda bu işleme bipolar TURP (plazmakinetik, turis, gyrus gibi ticari isimler) denir.
TURP’a alternatif tedaviler lazer terapi (PVP-fotoselektif prostat vaporizasyonu) ve transüretral mikrodalga terapidir (TUMT). TURP işlemi, endoüroloji konusunda deneyimli üroloji doktoru tarafından gerçekleştirilir.

Prostat ameliyatı ile ilgili sorular için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder