25 Ocak 2015 Pazar

Romatizma Belitirleri

Romatizma hastalığının başlıca belirtileri;

 Romatizma
Eklem ağrısı: Eklem ağrılarının başlıca nedenleri arasında şişmanlık, romatizmal hastalıklar,  eklem iltihabı, eklem kireçlenmesi, çeşitli spor aktiviteleri ve kazalar bulunmaktadır.

Eklem katılığı: Eklem katılığı, eklem hareketleri sırasında duyulan zorlanma hissidir. Buradaki zorlanma kas zayıflığı ya da eklemdeki ağrı değildir.  Eklem katılığı genellikle eklemin iltihabı ile birlikte olur. Özellikle sabah yataktan kalktıktan, uyuduktan ya da bir süre dinlendikten sonra ortaya çıkan katılığa sabah tutukluğu denir.  Sabah katılığı daha çok romatoid artritte görülür. Günlül rutin harekete başladıktan bir iki saat sonra katılık azalır ya da tamamen geçer.

Eklem kızarıklığı: Eklem kızarıklığı, eklem üzerindeki ciltte kızarıklık ağrı olması halidir. Genellikle nedeni eklem iltihabıdır (artrit).

 Romatizma Belirtileri
Eklemde şişlik: Bir eklemin şişmesinin  en önemli nedeni, eklem içindeki eklem sıvısının artmasıdır. Normalde eklem içinde bir miktar sıvı bulunur. Bu sıvı, eklemi saran zar tarafından yapılmaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı eklem zarı aşırı sıvı üretirse eklem sıvısı artar ve eklem şişer. Diz eklemindeki şişliğin nedenleri; enfeksiyon, yaralanma (travma), artrit (iltihap), osteoartrit (kireçlenme), diz ekleminde menisküs yırtığı, dejeneratif eklem hastalığı, gut, yalancı gut ve romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklardır.

Eklemde hareket kısıtlılığı: Bir eklemin yeteri kadar açılmaması durumudur. Bir eklem aracılığıyla, vücudun bir parçasının komşu bir parçaya göre hareket edebildiği miktara eklem hareket açıklığı denir.  Eklem hareket açıklığı, eklem ve eklem çevresinde bulunan kemik, eklem kapsülü, bağ, kiriş, kas, sinir, fasya ve cilt gibi tüm dokulara bağlıdır. Bu dokulardan herhangi birindeki bozukluk, eklem hareket açıklığında kısıtlanmaya yol açabilir.

 Romatizma Ağrıları
Eklemdeki sıcaklık artışı: Eklemdeki sıcaklık artışı, çoğunlukla eklem (artrit) ya da eklem içindeki yastıkçıkların iltihabında (bursit) meydana gelir. Artrit eklemin iltihaplanması demektir. Bu iltihaplanma tek bir eklemde ya da birden çok eklemde meydana gelebilir. Enfeksiyon, romatizma, travma,  osteoartrit (kireçlenme), gut, yalancı gut, romatoid artrit, lupus, ankilozan spondilit ve psoriyazis(sedef)  gibi bir çok hastalık artrite neden olabilir. Artritin belirtileri; eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğudur.


Kas ağrısı (Miyalji): Kas ağrısı miyalji olarak da bilinir. Kas ağrısının nedenleri arasında kasın gerilmesi ya da aşırı kullanılması, Stres, aşırı egzersiz, yaralanma, kas yırtılmas, viral enfeksiyonlar, otoimmun hastalıklar, romatizma hastalıklar ve tümörler sayılabilir. 

Romatizma belirtileri hakkında deha fazla bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder